Perämies Jokelan kotiinpaluu

Perämies Jokelan kotiinpaluu

By Joni Skiftesvik

  • Release Date : 2011-07-25
  • Genre : Fiction & Literature
  • FIle Size : 0.73 MB
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Perämies Jokelan kotiinpaluu Väkevä romaani vaaran vuosilta. Levoton aika koettelee itseoppinutta merenkulkijaa, joka sodasta selvittyään kokee suurimmat haasteensa kotivesillään.

Rahaton ja passiton Eero Jokela pestautuu syksyllä 1948 Kööpenhaminassa ikäloppuun Sonja-laivaan päästäkseen koti-Suomeen. Arvoituksellisia ”avustustavaroita” kuljettavan vuotavan kaljaasin matkasta läpi miinoja vilisevän Itämeren kehkeytyy surkuhupaisa taival, joka päättyy puolisokean luotsin virheestä karille ajoon Perämerellä.

Miehistö ja laivuri jättävät Sonjan. Eero jää vartijaksi ja salakuljetuslastin kauppiaaksi laivaan. Mikään ei tunnu onnistuvan: varkaat kähveltävät kiikarin ja kompassin, kauppa kangertaa ja entinen tyttöystävä on penseä. Vieläpä Valtiollinen poliisi kiinnostuu liittoutuneiden aluksilla sota-aikana seilanneesta Eerosta.

Valpon etsivät kyselevät petsamolaisen Marian katoamisesta keväällä 1941 Ergo-laivalla, jolla Eero teki ensipurjehduksensa. Itsesyytösten piinaamalta perämieheltä tivataan myös tietoja torpedoidun, sotakieltolastia natsi-Saksaan kuljettaneen s/s Oscar Midlingin ja jääkärieversti Ragnar Nordströmin osuudesta tapahtumiin.

Joni Skiftesvikin romaanissa levoton aika koettelee merenkulkijaa. Toisen maailmansodan ankarista saattuetaisteluista selvinnyt mies kokee suurimmat haasteensa kotivesillä lähestyvän talven piirittäessä vanhaa alusta.
Arvosteluotteita
”Skiftesvik on tarkka ja taloudellinen. Hän tietää, mistä kirjoittaa, eikä viljele turhia sanoja.”
Yrjö Rautio, Apu
”Joni Skiftesvikin Perämies Jokelan kotiinpaluu on varmasti mieluista luettavaa kaikille merenkävijöille, mutta nopeasti se ottaa kyytiinsä myös merielämään tottumattoman.
   (…) Skiftesvik herkuttelee henkilöidensä originelleilla piirteillä ja pinttyneillä käsityksillä, velmuilee heidän viekkaudellaan ja ironisoi heidän tärkeilyään.”
Raija Hakala, Pohjolan Sanomat

”Kerronta on maskuliinista, rehvakasta, kadehdittavan nokkelaa, sutkauttelevaa ja oivaltavaa, loimena nauru.”
http://www.sivistys.net/nakokulmat/annelin_kirjoissa/kotiinpaluut.html

”Kirja on paitsi jäntevä jännitysromaani myös nimeään myöten apean osoitteleva kertomus nuoren miehen matkasta 1940-luvun Suomeen.”
Markku Soikkeli, Satakunnan Kansa

”(…) Skiftesvik on kirjoittanut romaanin, jonka seurassa lukija viihtyy. Tapahtumat ja henkilöhahmot ovat eläväisiä ja värikkäitä kuin näkisi ne valkokankaalla edessään tai kuulisi korvissaan aaltojen pauhun.”
Pertti Ehrnrooth, Keskisuomalainen, Etelä-Suomen Sanomat, Karjalainen ja Savon Sanomat  

”Skiftesvik hallitsee aiheensa suvereenisti. Hän käyttää merimiessanastoa verrattoman luontevasti, ja kun tähän liittyy selkeä, koristelematon kerronta, romaanin maailmaan menee mielellään.”
Aarno Palttala, Lapin Kansa

”Jos joku suomalaiskirjailija osaa asettua tavallisen, kompuroivan, oivaltavan, turpiinsa saavan, mutta silti elämäänsä rakastavan jokamiehen tasolle, hän on Joni Skiftesvik. (…) Perämies Jokelan kotiinpaluu on oiva merimerkki hänen pitkältä purjehdukseltaan.”
Seppo Turunen, Kainuun Sanomat 

keyboard_arrow_up